SK3: Werkt samen in teams en netwerken

3

Werkt samen in teams en netwerken

Situatie

 

Taak

Tijdens dit project was het aan ons de taak om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Daarnaast was het van belang om mensen te enthousiasmeren voor een project wat misschien niet direct in hun interessegebied ligt. Als laatste moesten we ervoor zorgen dat er goed kon worden samen gewerkt en dat alle partijen van elkaar wisten wat er van hen verwacht werd.

Actie

Als eerste was het van belang om erachter te komen wie we moesten hebben. Dit begon allemaal met netwerken. We hebben veel gebeld, gemaild en ‘’fysiek’’ contact gehad met veel verschillende partijen. Nadat de partijen eenmaal aan boord waren moesten wij de verwachtingen naar hen uitspreken. Hier begon het samenwerken. Dit staat uitgebreid hierboven beschreven.

Resultaat

Door goed te netwerken en samen te werken hebben we een app (concept) op kunnen zetten waar 5 externe partijen aan hebben mee geholpen/aan werken. Dit is wat ons betreft een hele prestatie, juist omdat we dit van tevoren totaal niet aan zagen komen. We hebben veel partijen enthousiast kunnen maken voor ons idee en ervoor gezorgd dat ze met plezier aan de app werken.

Reflectie

De samenwerking verliep bij sommige partijen stroef. Een wijze les die ik mee neem in mijn verdere leven is dat je mensen soms voor het blok moet zetten. We hebben met een partij gehad dat we amper contact kregen via mail en telefoon. Uiteindelijk zijn we gewoon langs gegaan en was het binnen 10 minuten geregeld. Dit hadden we veel eerder moeten doen! Je voelt je als stagiair denk ik minderwaardig en durft minder snel dit soort acties te ondernemen terwijl dat helemaal niet nodig is! Hier heb ik veel van geleerd en zal ik zeker gaan gebruiken.

 

Reflectie competentie 3: Het voornaamste onderdeel van dit jaar tijdens de stage was veruit netwerken. Dit was in eerste instantie niet de verwachting, maar heeft wel enorm bij kunnen dragen aan het vergroten van mijn persoonlijke netwerk en ik heb beter leren samenwerken. Doordat we met zoveel partijen hebben samengewerkt leer je veel over verschillende soorten mensen, en belangrijker nog hoe je moet omgaan deze verschillen. Sommigen beloven veel maar maken niks waar, terwijl je van anderen niks hoor maar dat er wel daadwerkelijk wat gebeurt. Het was voor mij dit jaar vooral aftasten omdat ik dit nog niet op zo’n grote schaal heb gedaan. Dit was erg prettig omdat ik nu me meer bewust ben over hoe je een goede eerste indruk achter laat en ik heb helder leren formuleren. Gezien het hoge aantal samenwerkingsverbanden en de gecreëerde waarde voor beide partijen vind ik dat wat betreft netwerken dat ik niveau B heb gehaald.

Bij samenwerken kan ik nog wel dingen leren. In het document ‘’Stijn’’ heb ik ook beschreven waar bij mij het knelpunt zit in samenwerken. Ik schrijf redelijk snel mensen af waarvan ik denk dat ze me niet kunnen helpen. Hierdoor houd ik mijn cirkel om me heen klein en loop ik potentiële kansen mis. Na de gesprekken met Michael, Tjeerd en Lars heb ik mij voorgenomen om meer open te staan voor alle mensen en proberen elk gesprek als kans te zien. Dit is ook terug te vinden in mijn actieplan. Lars gaf aan dat ik een stuk prettiger ben geworden in de interactie en dat vind ik wel erg prettig om terug te krijgen. Ik zal hier constant aan blijven werken omdat dit een belangrijk aspect is van een professional zijn is en het constant zal blijven terugkomen in de toekomst. Ik denk dat ik ook met samenwerken niveau B heb behaald.

Wat betreft profileren: dit is voornamelijk naar voren gekomen tijdens de presentaties bij appilcatie ontwikkeling. Wij stonden daar echt als boegbeeld van Fit for Life. Aangezien de app ook voor Fit for life wordt gemaakt moesten wij ons dan ook profileren als fit for life. Mede hierdoor hebben wij een aantal studenten enthousiast weten te maken aangezien het meteen een stuk serieuzer is. Ook de mensen die niet mee gaan werken, weten nu wel wat Fit for Life is en wat het doet. Dit is afgesloten op niveau B

Bewijslast competentie 3: reflectie formulieren mede studenten + stagebegeleiders, secties van ‘’Stijn’’ en Actieplan (deze staan onder de bewijslast van de studenten en stagebegeleiders).

 

 

Reflectie formulieren mede studenten + stagebegeleiders

Sectie van het bestand ''Stijn'' over samenwerken: 

Sectie van het bestand ''Actieplan'' over samenwerken: